Myrkynkeittäjä - viihdyttävää juonittelua


 Jotkut kirjakaupat luokittelevat Sarah Pennerin Myrkynkeittäjän (HarperCollins Nordic, 2021) historialliseksi romaaniksi. E-kirjapalvelu taas määrittelee sen cozy crime -mysteeriksi. Kirja onkin yhdistelmä näitä, kun nykyhetken sankaritar Caroline Parcewell lähtee Lontooseen paikkaamaan särkynyttä sydäntään ja päätyy sattuman kautta selvittämään löytämänsä erikoisen lasipullon mysteeriä.

Pullo vie meidät ajassa taaksepäin, 1700-luvulle, apteekkarin salaiseen takahuoneeseen. Apteekkarin työnkuva poikkeaa keskivertoapteekkarista. Tavallisen leipätyönsä lisäksi hän valmistaa myrkkyjä naisille, jotka käyttävät myrkyt ikävien miesten kuolemaksi. Yksi pieni virhe on kuitenkin vaarassa paljastaa apteekkarin ja saada samalla paljon tuhoa aikaan.

Kertojan näkökulma on kutkuttava. Jo pelkästään valinta siitä, kenen näkökulmasta tarina kerrotaan, saa lukijan asettumaan myrkynkeittäjän puolelle ja tuntemaan myötätuntoa tätä kohtaan. Lukijana tietenkin toivon, ettei myrkynkeittäjä jää kiinni, että kaikki menee hyvin hänen osaltaan. Vaikka hän on aiheuttanut lukemattomien ihmisten kuoleman!

Nykyhetken ja 1700-luvun vuorottelu menevät sulavasti vieden tarinaa eteenpäin. Nykyhetken päähenkilö Carolinen Parcewell on ihan miellyttävä päähenkilö. Hän on ehkä ollut elämässään reppana, mutta kasvaa vahvemmaksi, itsenäiseksi ihmiseksi, kovaa vauhtia. Caroline syttyy historiasta ja mysteereistä, joten hän selvittää apteekkarin arvoitusta myös kirjastossa. Lukijana sytyn kirjoista, jotka sijoittuvat kirjastoon, oli tarina melkein mikä hyvänsä (toki rajansa kaikella).

Kirja viihdytti. Kieli oli sopivan kuvailevaa menemättä kuvaavuudessakaan äärimmäisyyksiin. Minun oli helppo saavuttaa jopa lähes fyysinen tuntemus kylmyydestä ja muusta epämukavuudesta kolkossa Lontoossa. Juoni eteni mukaansatempaavaa vauhtia. Siihen ehti mukaan, mutta se ei jäänyt junnaamaan paikalleen ihan turhaan. 

Suosittelen Myrkynkeittäjää mysteerinnälkään, kevyehköä irtiottoa mysteerin parissa kaipaavalle.


Saattaisit pitää myös:

Joël Dicker: Huoneen 622 arvoitus

Kommentit