Tiitiäisen metsä - lastenkirja, johon aikuinenkin rakastuu


 Lahjavinkkipostauksessa vauvalle annoin vinkkejä sopivan lahjakirjan ostamiseen. Yksi vinkki oli, että kirjan tulisi miellyttää myös aikuista, jotta kirjaa tulee luettua paljon. Sama niksi pätee myös isompien lasten kirjoihin. Meille on päätynyt monenlaisia kirjoja eri reittejä. Olemme ostaneet ja saaneet kirjoja. Tietysti luen, mitä lapsi keksii pyytää, mutta huomaan itse ehdottovani aina kirjoja, jotka kiehtovat minua ja jotka jaksavat viihdyttää ja naurattaa tolkuttoman monien lukukertojen jälkeenkin. 

Kirsi Kunnaksen mikä tahansa kirja jaksaa kiinnostaa minua ja lapsia, mutta erityisen suuressa käytössä meillä on viime vuonna ilmestynyt Tiitiäisen metsä (WSOY 2020). Juuri eilen miehenikin otti vielä puheeksi, että se Tiitiäisen metsä on kyllä hyvä, sitä jaksaa lukea.

Vasta keskuudestamme poistunut Kunnas on koonnut yhteen rakastettuja runojaan kunnianosoitukseksi suomalaiselle metsälle. Kirja on jaettu osioihin teemoittain. Meidän perheemme teemasuosikit ovat Pikku Marjo, unohda sateenvarjo, jossa on sateeseen liittyviä runoja sekä Mikä ihana yö! Miten ihanan inha!, joka on jo suorastaan hillitöntä fantasiakirjallisuutta kummituksineen ja Tedehoo-noitineen. 

Kunnaksen runot ovat sielukkaita ja sopivat ihan kaiken ikäisille. Meidän perheessämme vauva sai kirjan syntymälahjaksi ja nauttii kirjan lukemisesta aikuisen kanssa, mutta taapero on Tiitiäisen satumetsään vähintään yhtä ihastunut. Minä hauskuutan itseäni kielen rytmillä ja henkilöhahmojen ääninäyttelemisellä runoja lukiessani. Mies ihailee erityisesti yöhön liittyviä kuvituksia ja sanoituksia. Luemme näitä yhdessä ja erikseen. 

Mikä tekee kirjasta erityisen hienon, on kuvitus. Silja-Maria Wihersaaren taidokkaat kuvat vievät Suomen luontoon eri vuodenaikoina. Runojen hahmot heräävät eloon suloisina tai hauskoina.

Jokaisesta myydystä Tiitiäisen metsästä sijoitetaan yksi euro oikeaan Tiitiäisen metsään. Toisin sanottuna WSOY ja Luonnonperintösäätiö sijoittavat ikimetsään, joka jää luonnonsuojelualueeksi.Kommentit